facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Fedezze fel a gluténmentes sütés varázsát ezzel a szaftos gluténmentes süteménnyel

A gluténmentes sütés az utóbbi években sok háztartás mindennapjainak részévé vált. Akár cöliákia, gluténintolerancia, vagy egyszerűen csak az egészségesebb táplálkozás iránti érdeklődés miatt, egyre többen keresnek ízletes alternatívákat a hagyományos sütemények helyett. Az gluténmentes sütemény sem kivétel – és szerencsére nem kell kompromisszumot kötni sem az ízben, sem az állagban. Éppen ellenkezőleg.

Sok gluténmentes süteményrecept ma már versenyre kelhet a hagyományos süteményekkel – könnyűek, szaftosak, pont eléggé édesek, és ami a legfontosabb, sokszor még táplálóbbak is. Legyen szó gluténmentes túrós süteményről, almás változatról, vagy egy gyors bögrés verzióról hétköznapokra, ma már könnyedén varázsolhatunk a konyhában búzaliszt nélkül is.

Miért érdemes gluténmentesen sütni diagnózis nélkül is

A glutén önmagában nem káros a legtöbb ember számára, de egyre többen szenvednek gluténintoleranciában vagy cöliákiában. Ráadásul a gluténmentes lisztek gyakran érdekes táplálkozási előnyökkel járnak – például a hajdina-, rizs- vagy mandulaliszt természetesen gluténmentes, de ugyanakkor gazdag rostokban, fehérjékben, vagy egészséges zsírokban.

Jó példa erre az gluténmentes almás sütemény, amely rizslisztből és finomra őrölt zabpehelyből készülhet. A gyümölccsel és egy kis fahéjjal kombinálva az egész lakást belengi az illata, és az íze is nosztalgikus, mint egy vasárnapi desszert.

A hagyományos élelmiszerboltokban ma már számos alternatív liszt kapható – kókusz-, tápióka-, csicseriborsó- vagy kukoricaliszt. Mindegyik egy kicsit másként működik, de egy kis gyakorlással és kísérletezési hajlandósággal tökéletes desszertet készíthetünk, amely azoknak is örömet szerez, akik egyébként nem reagálnak a gluténra.

Bögrés klasszikus gluténmentes változatban

Nem mindig van idő megmérni az összetevőket és órákat tölteni a konyhában. Szerencsére a gluténmentes bögrés sütemény ideális megoldás. Csak alapvető összetevőkre van szükség, mint például tojás, olaj, cukor, gluténmentes liszt (például Schär lisztkeverék vagy saját hajdina- és rizsliszt kombináció), és egy bögre, mint univerzális mérőeszköz.

A tésztába tehetünk kakaót, túrót, reszelt répát vagy almát. A 250 ml-es bögre minden összetevőhöz használható, ami jelentősen felgyorsítja az előkészítést és a takarítást is. Az eredmény egy szaftos és puha sütemény, amely ideális gyors uzsonnára vagy desszertként kávé mellé.

Egy kétgyermekes anyuka például megosztotta a tapasztalatát, hogy minden vasárnap este gluténmentes almás bögrés süteményt süt – a gyerekek segítenek az összetevők keverésében, és reggelre a sütemény készen áll az iskolai dobozokba. Egyszerű, tápláló és stresszmentes.

Gluténmentes tepsis sütemény

Amikor nagyobb mennyiségű süteményről van szó, például születésnapi ünnepségek vagy hétvégi vendéglátások alkalmával, a gluténmentes tepsis sütemény kerül a középpontba. Könnyen elkészíthető, jól szeletelhető, és a nagy tésztalap miatt ideális az arány a ropogós szélek és a puha közép között.

Egy népszerű változat a kakaós sütemény kókuszreszelékkel, de a kreativitásnak nincsenek határai. A tésztát szezonális gyümölcsökkel is gazdagíthatjuk – szilva, sárgabarack, áfonya vagy ribizli frissességet és természetes édességet adnak hozzá. Ünnepibb alkalmakra mascarpone krémet vagy étcsokoládé mázat is hozzáadhatunk.

Tipp: Ha igazán szaftos szerkezetet szeretnénk elérni, adjunk a tésztához egy kis tejfölt vagy natúr joghurtot. A gluténmentes sütésnél ezek az összetevők gyakran segítenek a szárazság megszüntetésében és a sütemény szaftosságának növelésében.

Túrós – a szaftos sütemények titkos fegyvere

Az egyik legnépszerűbb változat a gluténmentes túrós sütemény. A túró nemcsak selymességet és nedvességet ad a süteménynek, hanem fontos fehérjékkel is gazdagítja. A túró és a citromhéj vagy a vanília kombinációja friss és ugyanakkor laktató hatást kelt.

Érdekesség, hogy a túrós süteményt vegán változatban is elkészíthetjük – túró helyett növényi alternatívaként "túróként" kesu- vagy szója alapú terméket, tojás helyett pedig chia magot vagy almapürét használhatunk. Az eredmény? Egy desszert, amely az egész családnak ízlik, bűntudat nélkül és a különböző diétás igények tiszteletben tartásával.

Egy ismert magyar gasztroblogger összegzése:
"A gluténmentes sütemények már rég nem csak üres pótlékok. Teljes értékű finomságok, amelyeket akkor is megszeret, ha nincs gondja a gluténnal."

Alma és fahéj

Amikor kint lehűl az idő és a levelek susogni kezdenek a talpunk alatt, eljön az ideális idő a gluténmentes almás sütemény elkészítésére. Dióval, fahéjjal és egy kis mézzel kombinálva illatos sütemény születik, amely a nagymamánál töltött gyerekkor emlékeit idézi. És ami a legjobb – az alma több napig szaftosan tartja a süteményt, így hétvégi vendégségre is kiváló édes kínálat.

Az elkészítéshez remekül illik például a mandulaliszt és egy csipetnyi kókuszliszt kombinációja, amely enyhe egzotikus ízt ad. Ha a tetejére gluténmentes zabpehelylisztből, cukorból és egy kis növényi zsírból készült morzsát szórunk, rusztikus desszertet varázsolunk, amely úgy néz ki és olyan íze van, mintha egy házi cukrászdából származna.

Egyszerű lista a gluténmentes sütésben bevált alapvető változatokról:

  • Gluténmentes túrós sütemény citromhéjjal
  • Gluténmentes almás sütemény fahéjjal és dióval
  • Gyors gluténmentes kakaós bögrés sütemény
  • Gluténmentes tepsis sütemény szezonális gyümölcsökkel
  • Kókuszos gluténmentes sütemény csokoládémázzal

A gluténmentes sütés varázsa abban rejlik, hogy nincs egy "helyes" recept. Az alap az, hogy van kedvünk kísérletezni – a lisztet a pillanatnyi inspiráció szerint helyettesítjük, házi gyümölcsöt adunk hozzá, vagy alternatív édesítőszert választunk. Minden megengedett, ha az eredmény ízlik.

Akár egészségügyi okokból kerüli a glutént, akár csak új módszereket keres az egészségesebb és változatosabb sütéshez, a gluténmentes sütemények végtelen lehetőségeket kínálnak. És amikor egyszer elkészít egy illatos almás-fahéjas süteményt, amely szinte elolvad a szájában, talán megkérdezi magától – miért is volt szükségünk valójában gluténre a desszertekben?

Ossza meg ezt
Kategória Keresés