facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Étrend és nem megfelelő élelmiszerek epilepszia esetén

Az epilepszia az egyik leggyakoribb neurológiai rendellenesség – csak Csehországban több mint 80 000 ember kezelik. Annak ellenére, hogy a kezelés központi eleme a megfelelően beállított gyógyszeres terápia és esetleg más szakmai eljárások, egyre nagyobb figyelmet kap az életmód, különösen az étrend. Meglepőnek tűnhet, de egyes élelmiszerek befolyásolhatják a rohamok gyakoribb előfordulását, ronthatják az idegrendszer érzékenységét, vagy megzavarhatják a gyógyszerek hatását. Az étkezések tudatos megválasztásának ezért az epilepsziás betegek egészségének gondozásának részét kell képeznie – akárcsak a nyugalomnak, elegendő alvásnak és a rendszeres napi rutinnak.

Hogyan befolyásolhatja az étrend az epilepszia lefolyását?

Míg egyes embereknél az epilepszia öröklött, másoknál felnőttkorban jelentkezik – az okok eltérőek lehetnek, a sérülésektől kezdve, az agy gyulladásán át, az anyagcserezavarokig. A betegség ismétlődő rohamokban nyilvánul meg, amelyek az agy elektromos aktivitásának átmeneti megzavarása következtében alakulnak ki. Az orvosok egyre inkább egyetértenek abban, hogy a gyógyszerek mellett a megfelelően módosított étrend is hozzájárulhat az általános egészségi állapot stabilizálásához.

Míg egyes diétatípusokat, például a ketogén vagy az alacsony glikémiás diétát különösen gyermekeknél alkalmazzák kiegészítő kezelésként, a hétköznapi epilepsziás betegek is profitálhatnak abból, ha egyszerűen elkerülnek bizonyos nem megfelelő élelmiszereket. Ezek elsősorban azok, amelyek növelhetik az idegrendszer stresszét, a vércukorszint ingadozását, vagy olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek potenciálisan negatív hatással lehetnek az agyra.

Az egyik epilepsziás beteg, Jana asszony, így írja le tapasztalatait: „Amikor elkezdtem figyelni arra, mit eszem, rájöttem, hogy az édes reggelik után fáradt és ingerlékeny vagyok, néha még az ujjaim is bizseregtek – ami nálam a roham előjele volt. Fokozatosan csökkentettem a cukorbevitelt, és több fehérjét és zöldséget kezdtem enni. Most ritkábban vannak rohamaim."

Mely élelmiszerek nem ajánlottak epilepszia esetén?

Fontos megérteni, hogy nincs univerzális „tiltott" élelmiszerlista – minden szervezet másképp reagál. Mindazonáltal a szakértők és a betegek is egyetértenek abban, hogy van néhány élelmiszercsoport, amelyeket gyakrabban tartanak kockázatosnak.

1. Egyszerű cukrokban gazdag élelmiszerek

A cukor gyors energiaforrás a szervezet számára, de az éles vércukorszint-ingadozások egyes epilepsziás betegeknél az agy ingerlékenységét okozhatják. Ez különösen érvényes a finomított fehér cukorra és az azt nagyobb mennyiségben tartalmazó élelmiszerekre – például édességekre, cukrozott italokra, édes péksüteményekre, gabonafélékre vagy ízesített joghurtokra.

Az egyszerű cukrok gyakran magas glikémiás indexszel is rendelkeznek – vagyis gyorsan megemelik a vércukorszintet. Azonban a hirtelen emelkedés után gyors csökkenés következik, ami a szervezet stresszreakciójához vezethet, és érzékeny egyéneknél neurológiai tüneteket okozhat.

2. Magasan feldolgozott ételek

Készételek, instant levesek, húskészítmények, chipszek, sós snackek vagy fagyasztott ételek gyakran tartalmaznak nátrium-glutamátot (MSG), tartósítószereket vagy stabilizátorokat, amelyek egyes embereknél excitotoxinokként – azaz az idegsejtek ingerlékenységét fokozó anyagokként – hathatnak. Különösen a fejlődés időszakában lévő epilepsziás gyermekek és fiatalok agya lehet érzékenyebb az ilyen ingerekre.

Ezen kívül ezek az élelmiszerek magas só- és telített zsírtartalma hozzájárul a szervezet általános terheléséhez, ami közvetetten hangulatingadozásokat, hormonális egyensúlyt vagy alvásminőséget is befolyásolhat – amelyek mind hatással lehetnek a rohamokra.

3. Koffeintartalmú ételek

A kávé, az energiaitalok, az erős fekete tea vagy a csokoládé koffeint tartalmaznak, amely serkenti a központi idegrendszert. Egészséges embereknél élénkítő hatású lehet, de epilepsziás betegeknél növelheti a roham kockázatát – különösen nagyobb dózisban vagy alváshiánnyal kombinálva.


Próbálja ki természetes termékeinket

Egyes tanulmányok (például az Epilepsy & Behavior folyóiratban publikáltak) arra figyelmeztetnek, hogy a koffein zavarhatja az antiepileptikumok anyagcseréjét vagy csökkentheti azok hatékonyságát. Ezért az orvosok gyakran javasolják a koffein korlátozását, vagy esetleg teljes kiiktatását az étrendből.

4. Alkohol

Az alkohol az egyik leggyakoribb rohamkiváltó tényező – nemcsak az agyra gyakorolt közvetlen hatása miatt, hanem azért is, mert megzavarja az alvást, befolyásolja a gyógyszerek felszívódását, és kiszáradáshoz vezethet. Különösen veszélyes a nagy mennyiségű alkohol hirtelen fogyasztása, amely rohamszerűen kiválthatja a rohamot még azoknál is, akik viszonylag jól kontrollálják epilepsziájukat.

„Egy pohár nem feltétlenül probléma, de érzékenyebb betegeknél már kis mennyiségű alkohol is növelheti a roham kockázatát," figyelmeztet MUDr. Tomáš Benda neurológus.

5. Magas tiramin- vagy feniletilamin-tartalmú ételek

A tiramin és a feniletilamin természetesen előforduló anyagok egyes élelmiszerekben, mint például az érlelt sajtok, húskészítmények, vörösbor vagy erjesztett termékek, mint a kimchi vagy a kovászos uborka. Egyes epilepsziatípusoknál ezek az anyagok stimulánsként hathatnak – így növelhetik a neurológiai ingerlékenység kockázatát.

Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy például a penészes sajt és egy pohár vörösbor kombinációja egyes betegek számára kockázatos lehet, még akkor is, ha az egyes összetevők külön fogyasztva nem gyakorolnak semmilyen hatást.

Hogyan lehet biztonságosabban étkezni epilepszia esetén?

A fent említett kockázatok ellenére nem arról van szó, hogy szigorú „tiltott listát" hozzunk létre, hanem inkább empatikus és tudatos hozzáállást alakítsunk ki a mindennapi választásainkhoz. Hasznos lehet étkezési naplót vezetni, és feljegyezni, mit ettünk egy esetleges roham előtt – így egyénileg megfigyelhetjük saját kiváltó okainkat.

A legtöbb beteg számára a változatos, kiegyensúlyozott étrend bizonyul a legbiztonságosabbnak, amely friss alapanyagokon, elegendő rost, egészséges zsírok és fehérjék bevitelén alapul. Ezzel szemben érdemes kerülni az étkezési szélsőségeket – a túl édes, zsíros, sós vagy mesterségesen ízesített ételeket.

Ebben a kontextusban fontos szerepet játszik az étkezések időzítése és a hidratálás is. A hosszú éhezés vagy a túlevés megzavarhatja a test egyensúlyát, csakúgy, mint a dehidratáció forró napokon.

Gyakorlati tippek, amelyek segíthetnek

Kezdje a napot valami táplálóbbal, mint az édes reggelik – például tojással, dióval vagy teljes kiőrlésű kenyérrel zöldségekkel. A kávét inkább délelőtt fogyassza, és délután próbálja meg korlátozni, ugyanúgy, mint a feldolgozott ételeket, amelyeket összességében érdemes elkerülni. Inkább friss élelmiszereket válasszon, és ne felejtsen el rendszeresen tiszta vizet inni a nap folyamán.

Epilepsziás embereknél bizonyos esetekben segíthet a ketogén diéta – de vigyázat, ez nem mindenkinek való, és mindenképpen konzultálni kell róla az orvossal. Ha a rohamok ismétlődnek, hasznos lehet naplót vezetni arról, hogy mi előzte meg őket – étel, stressz, mozgás vagy fáradtság.

Végső soron az a cél, hogy az epilepsziás beteg ne érezze magát korlátozottnak a diagnózisa miatt, hanem éppen ellenkezőleg, nagyobb kontrollt szerezzen az egészsége felett. Az étrend önmagában nem gyógyítja meg a betegséget, de jelentős szerepet játszhat abban, hogy a rohamok milyen gyakran és milyen intenzitással jelentkeznek.

Ahogy a neurológus és táplálkozási tanácsadó MUDr. Jan Hrdlička mondja: „Azoknál a betegségeknél, ahol az agy szerepet játszik, nem szabad alábecsülni, hogy mit viszünk a szervezetbe. Minden étel egy információ – és lehet támogató, vagy zavaró."

A tudatos és ízletes étkezés ma, a minőségi és természetes élelmiszerek növekvő kínálatának köszönhetően, könnyebb, mint valaha – és ez lehet az egyik legegyszerűbb és legtermészetesebb lépés az epilepsziával való életminőség javítása felé.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés