facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR

Fájdalmas afták az ínyen és hogyan lehet megszabadulni tőlük

A fogínysorvadás az egyik legkellemetlenebb szájüregi betegség, amely bármelyikünkkel előfordulhat. Ezek az apró, fájdalmas sebek bárhol megjelenhetnek a szájüregben, beleértve az ínyt is, és jelentős kellemetlenséget okoznak nekünk. Ebben a cikkben mindent megtudhat, amit az aphthae kialakulásának okairól, tüneteiről, kezeléséről és megelőzéséről tudni kell.

Mi az íny afták?

Az ínyaphták olyan apró, fájdalmas sebek vagy elváltozások, amelyek az íny nyálkahártyáján jelennek meg. Kerek vagy ovális alakúak, fehér vagy sárga színűek, piros gyulladt peremmel. Ez egy gyulladásos betegség, és a náthától eltérően nem tekinthető fertőzőnek. Gyakran egyes vagy csoportos elváltozások formájában jelennek meg, és erős fájdalmat okozhatnak, különösen evés, ivás vagy beszéd közben. Általában egy-két héten belül gyógyulnak, de egyeseknél visszatérő problémát jelenthetnek.

A fogíny afták okai

A fogíny afták okai nem mindig teljesen egyértelműek, de a szakértők több lehetséges kiváltó okot is azonosítottak. Ezek közé tartoznak a hormonális változások, a stressz, a szájnyálkahártya sérülése, a vitamin- és ásványi anyaghiány (különösen B12-vitamin, vas és folsav) vagy bizonyos ételekre, például diófélékre, citrusfélékre vagy fűszeres ételekre adott allergiás reakciók.

Egyes embereknél genetikai tényezők is szerepet játszhatnak, amelyek növelik a visszatérő aftákra való hajlamot. További lehetséges okok közé tartozik a legyengült immunrendszer, a gyomor-bélrendszeri betegségek (pl. Crohn-betegség), hormonális változások, és a fogkrémek nátrium-lauril-szulfátot (SLS) tartalmazó fogkrémek használatát is említették.

Afták tünetei - hogyan ismerjük fel aftákat

A fogínyen jelentkező afta kisebb, fájdalmas sebek formájában jelentkezik, amelyeknek fehér vagy sárga a közepe és vörös, gyulladt a szegélye. Ezek lehetnek kerekek vagy oválisak, méretük pedig általában néhány millimétertől egy centiméterig terjed. A fő tünet az erős fájdalom, amely savanyú, fűszeres vagy csípős ételek fogyasztásakor, valamint beszéd vagy fogmosás közben súlyosbodik.

Afták diagnózisa általában nem igényel speciális vizsgálatokat. A fogorvos vagy az orvos azonban a sebek vizuális értékelése alapján meg tudja állapítani, hogy aftáról van-e szó.

Afták kezelése

A fogíny afták kezelése elsősorban a fájdalom enyhítésére és a gyógyulás felgyorsítására összpontosít. Az általánosan ajánlott módszerek közé tartozik a válogatott szájvíz használata antiszeptikus vagy fájdalomcsillapító összetevőkkel, például klórhexidinnel vagy benzokainnal, amelyek csökkentik a gyulladást és enyhítik a fájdalmat.

A kortikoszteroidokat tartalmazó gélek vagy kenőcsök helyi alkalmazása szintén segíthet a gyulladás csökkentésében és a gyógyulási idő lerövidítésében. A vény nélkül kapható gyógyszerek, például a paracetamol vagy az ibuprofen is alkalmazható a súlyos fájdalom enyhítésére.

Ne feledkezzen meg az otthoni gyógymódokról és gyógynövényekről

Afták természetes és otthoni kezelése többek között a gyulladáscsökkentő, antibakteriális és gyógyító hatású gyógynövények használatát foglalja magában. Az aphthae kezelésében a leghatékonyabb gyógynövények közé tartoznak:

  • Kamilla: Erős gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A kamillateával történő öblögetés segíthet a gyulladás csökkentésében és az afták gyorsabb gyógyulásában.
  • Szálya: Antibakteriális tulajdonságairól és gyulladáscsökkentő képességéről ismert. A száj zsályateával vagy tinktúrával való öblögetés segíthet az aphthae kezelésében.
  • Curcuma: Kurkumint tartalmaz, amely erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkuma por és víz vagy kókuszolaj keveréke közvetlenül alkalmazható az aphtákra.
  • Aloe vera: Az aloe vera gél gyógyító és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert. A friss gél aftákra való felvitele enyhülést biztosít és csökkenti a gyógyulási időt.

Ezeken a gyógynövényeken kívül számos más természetes gyógymód is alkalmazható, például antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező olajok , amelyeket közvetlenül az aphtákra lehet alkalmazni, vagy szájöblítés formájában lehet használni.

Tipp az aphtha azonnali enyhüléséért

A fájdalom enyhíthető jégkockák szopogatásával vagy hideg ételek fogyasztásával.

Afták megelőzése - Hogyan kerüljük el az aftákat

Afták megelőzése magában foglalja a jó szájhigiénia fenntartását, a nyálkahártyát irritáló ételek kerülését, valamint az egészséges életmód fenntartását, megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitellel.

Mikor forduljon orvoshoz

A szájfájás általában 1-2 héten belül magától elmúlik. Ha afták két hétnél tovább tartanak, vagy különösen fájdalmasak és sokan vannak, tanácsos orvoshoz fordulni. Bizonyos esetekben az aphták más egészségügyi probléma jelei lehetnek.

Az ínyfoltok nagyon kellemetlenek lehetnek, de a megelőzés és a kezelés helyes megközelítése minimálisra csökkentheti előfordulásukat és lerövidítheti időtartamukat.

Sdílet:
Kategória
Top