facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR

Erős immunitást építhetünk ezekkel a tippekkel

A védettséggel való törődés azzal kezdődik, hogy gondoskodunk magunkról, és ez alól az idei év sem kivétel. És mivel nem mindig tudunk eleget aludni vagy kezelni a stresszt, az immunrendszert támogató étrend-kiegészítők segíthetnek pótolni ezeket a hiányosságokat.

Az immunitás támogatásának legjobb módjai nem csupán a C-vitamin-kiegészítők vagy multivitaminok szedését jelentik, hanem célzott támogatást nyújtanak az immunrendszer működésének fokozásához, a sejtek védelméhez és az energiaszint növeléséhez.

Egyéb ajánlások

Fehérje és gyömbér

Ezek a bizonyítottan szuperélelmiszerek természetes bioaktív vegyületekkel segítik az immunrendszer támogatását. Adj extra fokhagymát a levesedhez, kortyolj gyömbérteát, vagy vedd ki a két világ legjavát, ha készítesz egy nagy adag csontvelőlevest kardamommal és gyömbérrel.

Curcuma

Valószínűleg találkoztál már ezzel az élénksárga fűszerrel a currykben, de a show igazi sztárja a kurkuma hatóanyaga: a kurkumin. Ez a vegyület elősegíti a gyulladásra adott egészséges választ, és segít szabályozni az immunrendszert.

Színes zöldségek

Ha a legtöbb tápanyag bevitelére törekszel, tegyél a tányérodra mindenféle színű zöldséget. A színes zöldségek fogyasztása segít a szervezetednek, hogy rengeteg jótékony vitaminhoz és ásványi anyaghoz jusson, például a brokkoliban lévő C-vitaminhoz, a kelbimbóban lévő glutationhoz és a sötét leveles zöldekben lévő cinkhez.

Élelmiszerek, amelyek jót tesznek a bélrendszerednek

Meglepő, hogy az immunműködés nagy része a bélrendszerben kezdődik (erről később).

Az erős immunrendszer az egészséges bélmikrobiommal kezdődik. Furcsának tűnhet, hogy a gyomrod szerepet játszik abban, hogyan érzed magad, de egyre több bizonyíték bizonyítja, hogy a bélbaktériumod kulcsfontosságú szerepet játszik a szervezeted immunválaszában.

A bélbaktériumok felelősek többek között:

az ételek tápanyagokká történő lebontásáért, amelyek segítenek a sejtek táplálását és az immunválasz erősítését. -figyelmeztető jelzések küldéséért az immunrendszerednek, amikor az káros mikroorganizmusok jelenlétét észleli

A tudósok további részleteket árulnak el erről a legújabb funkcióról. Tudjuk, hogy bélbaktériumaink szerepet játszanak a szervezetünk egyensúlyának fenntartásában - ezt az állapotot nevezzük homeosztázisnak. A szervezeted folyamatosan próbálja fenntartani a homeosztázis állapotát, mert ez a leghatékonyabb állapot az összes rendszerének működése szempontjából."

Amikor a káros baktériumok vagy vírusok támadni kezdenek, az immunrendszered nagy sebességbe kapcsol, hogy mindent visszaállítson a normális állapotba - és ha egészséges bélmikrobiomod van, a szervezeted immunitása jobban fel van szerelve, hogy segítsen megvédeni a testedet.

Bélrendszerünk egészségét támogató élelmiszerek

Hogyan támogathatod tehát az egészséges bélrendszert? Egyél zöldséget! A változatos, tápanyagokban gazdag étrend az egész szervezeted számára biztosítja a szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz való hozzáférést, hogy jól olajozott gépezetként működjön.

A még nagyobb lökést adhatsz, ha ezeket az élelmiszereket is beilleszted az étrendedbe:

Csontleves

Gazdag forrása a kollagénnek, amely segít fenntartani az erős kötőszövetet - beleértve az emésztőrendszer kötőszövetét is.

Főtt ételek

A kimchi, a savanyú káposzta és más erjesztett ételek nagyszerűek az általános egészség szempontjából, mert megbízható módja annak, hogy probiotikus baktériumokat juttassunk az étrendünkbe.

Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek: Az antioxidánsok segítenek a szervezetnek az oxidatív stressz és a gyulladás által okozott szabad gyökökkel szemben. Tanulmányok azt mutatják, hogy a gyulladáscsökkentő polifenolok (antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező növényi vegyületek) segíthetnek a bélben lévő jótékony baktériumok egyensúlyának fenntartásában. Egy újabb ok arra, hogy olyan antioxidánsokban gazdag ételeket fogyasszunk, mint a bogyós gyümölcsök, az étcsokoládé és a kávé.

D-vitamin és cink

Egy másik nagyszerű módja az immunrendszer támogatásának, ha elegendő D-vitaminhoz és cinkhez jutsz. Mivel szerepük, az immunrendszer megfelelő működése és az általános egészség szempontjából elengedhetetlen.

D-vitamin

A több D-vitamin bevitele a szervezetedbe egyértelmű nyereség. A D-vitamin előnyei ugyanis az egész szervezeted számára alapvető fontosságúak. Ami az immunrendszeredet illeti, a D-vitamin támogatja a T-sejteket, a fehérvérsejteket, amelyek segítenek megvédeni a testedet a betegségektől. A napfényvitamin azonban az erős csontok és fogak szempontjából is elengedhetetlen, mivel segíti a szervezeted kalciumfelvételét és a csontszövet fenntartását. A D-vitamin hiánya a gyengébb izmokkal és a rossz izomműködéssel is összefüggésbe hozható.

A Mayo Clinic szerint a D-vitamin ajánlott napi adagja felnőttek számára 600 NE (15 mikrogramm). Hogyan érheted el ezt a számot? Amikor a D-vitamin szintjének növeléséről van szó, ügyeljen arra, hogy:

Tedd ki magad a napfénynek, amikor szép az idő! Napi 20 perc az optimális, de a téli hónapok vagy a vacak időjárás nem mindig teszi lehetővé a kellemes klimatikus körülményeket. Tehát bármi, amit csak tudsz, és amilyen gyakran csak lehet, az ideális.

Fogyassz D-vitaminban gazdag ételeket, például olajos halat, tojássárgáját, marhamájat.

Szedjen D-vitamin-kiegészítőt, hogy elegendő mennyiséget kapjon ebből az alapvető fontosságú vitaminból.

Cink

Hallhattad már, hogy a cink nagy segítség, ha az immunrendszeredet szeretnéd erősíteni. De miért is olyan jó? A cinkpótlás előnyei igencsak lenyűgözőek:

Támogatja az erős immunrendszert, amely profi módon tud reagálni a betolakodókra.

Szerepet játszik a szervezeted nyálkahártyájának és bőrszöveteinek sejtjeiben, elősegítve a sejtmembránok gyógyulását és javulását.

Kutatások szerint a cink egyes formái, különösen a cink-glükonát, még a megfázás időtartamát is lerövidíthetik.

A cinket olyan ételekben, mint az osztriga, a tökmag, a marhahús és a kesudió is tartalmazhatja, de nehéz elegendő cinkben gazdag élelmiszert bevinni az étrendbe.

A legjobb módja annak, hogy a szervezeted elegendő cinkhez jusson, a cinkkiegészítő szedése. De ügyeljünk arra, hogy a cinket egy másik alapvető ásványi anyaggal együtt vegyük be: a rézzel.

A cink versenyezhet a rézzel a szervezetben a felszívódásért. A réz azonban olyan létfontosságú funkciókban segít, mint az energia és a vérsejtek termelődése. Ezért győződjön meg róla, hogy a cink és a réz étrend-kiegészítője kiegyensúlyozott dózisban tartalmazza mindkét alapvető ásványi anyagot.

Még néhány utolsó megjegyzés: a cinket célszerű étellel együtt bevenni, hogy elkerüljük a mellékhatásokat, például a gyomorpanaszokat. Kerülje továbbá a cink alkohollal vagy antibiotikumokkal való együttes szedését. Az alkohol megnehezítheti a szervezet számára a cink felszívódását. Ha pedig cinket és antibiotikumot úgy szed, hogy nincs elég idő közöttük, akkor megzavarhatja azok hatékonyságát.

Sdílet:
Kategória
Top