Koleszterin
Egyéb nevek: D-provitamin, kolesztiril-alkohol
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A koleszterin, amelyet gyakran D-provitamin vagy kolesztiril-alkohol néven is említenek, egy zsíros anyag, amely az emberi sejtek és hormonok nélkülözhetetlen építőköve. Ez a zsír fontos a szervezet minden funkciójához, de különösen a sejtfalak kialakulásához, a szervezetben lévő zsírok emésztéséhez, valamint bizonyos típusú hormonok és vitaminok előállításához. A koleszterint bizonyos szinten kell a szervezetnek biztosítani, de a túl sok koleszterin olyan egészségügyi problémákat okozhat, mint az érelmeszesedés - a zsíros anyagok lerakódása az erek falán.
A koleszterint például a D-vitamin előállítására használják fel az emberi szervezetben, ahol a napfény hatására alakul át e nélkülözhetetlen tápanyaggá. Ezenkívül pontosan felhasználják bizonyos gyógyszerek - például a vér koleszterinszintjét szabályozó sztatinok - előállításához. A koleszterin egyes kozmetikai termékek, különösen a bőr- és hajápolási termékek kulcsfontosságú összetevője is. Jelenléte számos állati eredetű élelmiszerben - például a húsban, a tejben, a tojásban vagy a vajban - mindennapos, ahol fontos szerepet játszhat az anyagcsere szabályozásában, valamint a bőr és a haj egészségének megőrzésében. Túlzott fogyasztása azonban olyan egészségügyi problémákat okozhat, mint a magas vérnyomás, szívbetegség vagy stroke.