Kókuszdiófa (Cocos nucifera)
Egyéb nevek: Kókuszdiófa, Kókuszpálma
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A kókuszdiófa vagy kókuszdiófa (Cocos nucifera) az arekafélék családjába tartozó egyszikű növényfaj. A trópusok és szubtrópusok jellegzetes lakója, ahol akár 30 méter magasra is megnő. Világszerte ismert a diófélékről, a kókuszdióról, amely a helyi lakosság fontos táplálékforrása, de értékes nyersanyag a különböző iparágakban is. Megismerése a Kolumbusz előtti Amerikáig vezethető vissza, amikor Ázsiából hozták be.
A kókuszpálma termékei igen változatosak. A gyökerektől a diófélékig szinte minden felhasználható. A törzsből származó fát építőanyagként és bútorok készítésére használják. A leveleket szőnyegszövésre, tetőfedésre és egyéb termékek készítésére használják. A diót, pontosabban a diópépet élelmiszerként használják, különösen a cukor-, a sütő- és egyéb élelmiszeriparban. A szárított pépből, a koprából zsírt préselnek, amely az élelmiszer- és kozmetikai ipar fontos alkotóeleme. Ez a forrása az úgynevezett kókusztejnek is, amely számos egzotikus étel nélkülözhetetlen összetevője. A kókuszrostot, más néven koir-t a textiliparban használják, a maradékát pedig tüzelőanyagként. A gyógyszeriparban a diófélékből emésztési betegségek elleni gyógyszereket készítenek, a kókuszolaj pedig jótékony tulajdonságai miatt népszerű étrend-kiegészítő. Egy másik fontos nyersanyag a kókuszvíz, amelyet frissen fogyasztanak vagy különböző italokká dolgoznak fel. A kókuszcukor forrása is.