Ciklodextrin
Egyéb nevek: Cikloamilóz
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A ciklodextrin, más néven cikloamilóz egy természetes poliszacharid, amely a keményítő enzimatikus reakció során történő lebontásával keletkezik. Nevét jellegzetes ciklikus szerkezetéről kapta, amely egy körre hasonlít. E szerkezetének köszönhetően a ciklodextrin képes gazdatest-vendég komplex vegyületek kialakítására, ami azt jelenti, hogy egy molekula képes "befogadni" egy másik molekulát önmagában. Ez az egyedülálló folyamat teszi a ciklodextrint rendkívül hasznossá számos iparágban.
A ciklodextrint leggyakrabban az élelmiszer-, gyógyszer- és kozmetikai iparban használják. Az élelmiszeriparban a ciklodextrint gyakran használják az aroma-, íz- és színezőanyagok stabilizátoraként. Komplexképző képessége miatt a ciklodextrin például növelheti az egyébként bomlásra hajlamos, érzékeny anyagok stabilitását és tartósságát. A gyógyszeriparban a ciklodextrint a gyógyszerek oldhatóságának és ezáltal biológiai hozzáférhetőségének javítására használják. A kozmetikumokban a ciklodextrin megtalálható a bőr-, haj- és fogápolási termékekben, ahol nedvesítőszerként, emulgeálószerként vagy hatóanyag-hordozóként működik. Az alkalmazások és tulajdonságok ilyen széles skálája a ciklodextrint sokoldalú összetevővé teszi.