Zselatin (zselatin)
Egyéb nevek: Állati zselatin, Növényi zselatin, Agar, E406, E407, E410
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A zselatin, más néven állati zselatin, növényi zselatin, agar vagy az E406, E407 és E410 élelmiszer-adalékanyagok, olyan anyag, amely a konyhai és élelmiszeriparban széles körben alkalmazható. Ez egy tiszta, színtelen és szinte íztelen anyag, amely az állatok kollagénszöveteinek, például bőrének, inainak, szalagjainak vagy csontjainak hosszú ideig tartó főzésével keletkezik. Másrészt a növényi zselatint, amelyet agarnak is neveznek, bizonyos algafajokból nyerik, és tulajdonságai nagyon hasonlóak az állati zselatinéhoz.
A zselatin sűrítő tulajdonságai és szilárd gélképző képessége miatt népszerű, amit főként édességekben és cukrászsüteményekben használnak. Az állati zselatin például a cukorkák, zselés cukorkák, sajttorták és pudingok előállításának kulcsfontosságú összetevője. A kozmetikai iparban is használják, például krémek, samponok vagy bőrradírok előállításához. A növényi zselatin vagy agar a vegetáriánus és vegán állati zselatinpótlók fő összetevője. Az édes ételek mellett azonban a zselatint a húsiparban is használják - pástétomok, lóherék, kolbászok vagy aszpikok előállításához. Az E406, E407 és E410 kódok a különböző zselatin- és agartípusokat jelölik, amelyeket stabilizátorként, emulgeálószerként vagy sűrítőszerként használnak különböző élelmiszerekben és italokban.