Zsálya (Salvia triloba)
Egyéb nevek: Salvia fruticosa, görög zsálya
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A zsálya, más néven Salvia triloba vagy Salvia fruticosa, gyakran görög zsályaként is emlegetik, a siketfűfélék családjába tartozó, a mediterrán régióban őshonos évelő fűszernövény. Gyönyörű, igénytelen növény, jellegzetes szürke levelekkel és csöves virágokkal, amelynek illata és íze nagyon sajátos, és eltér az általánosan termesztett zsályától. Leggyakrabban Görögországban és Kis-Ázsiában található meg.
A zsályát elsősorban a gyógyászatban és a gasztronómiában használják. Leveleit szárítják, majd fűszerként használják számos mediterrán ételben. Ezenkívül számos kozmetikai termék összetételében szerepel zsályakivonat a bőrre és a hajra gyakorolt jótékony hatása miatt. Egyes gyógyteák és gyógyteafőzetek is tartalmazzák, és ismert fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonságairól. Az aromaterápiában is népszerű, ahol illóolaját nyugtatásra és relaxálásra használják. Az utóbbi években néhány szeszfőzde kínálatában is megjelent, ahol összetéveszthetetlen ízt és aromát ad a ginnek.