Zsálya (Salvia sclarea)
Egyéb nevek: zsálya, zsálya, muskátli, zsálya, zsálya, zsálya, zsálya, Athiopis sclarea, Sclarea vulgaris
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A zsálya muskátli, más néven zsálya illatú, pézsma zsálya, pézsma zsálya, zsálya, zsálya, Athiopis sclarea vagy Sclarea vulgaris, értékes illat- és gyógynövény. Kétéves vagy rövid életű gyógynövény, amely a siketfűfélék családjába tartozik. A mediterrán térségben őshonos, de ma már szinte az egész világon elterjedt. Száraz és napos élőhelyeken található, a vízáteresztő, meszes és agyagos talajokat kedveli.
A zsályát elsősorban erősen aromás levelei miatt használják, amelyeket konyhai és kozmetikai célokra használnak. A gasztronómiában elsősorban levesek, mártások és különféle húsok ízesítésére használják. A kozmetikában a növényből kinyert zsályaolajat parfümök, fürdőporok, szappanok és más kozmetikai termékek előállítására használják. A zsálya illóolaját az aromaterápiában is használják. Egyes likőrök és borpárlatok alkotórésze is. Széleskörű felhasználása ellenére azonban a füzikefűzfűzsályát tartalmazó termékekkel óvatosan kell bánni, mivel egyes esetekben allergiás reakciókat okozhat.