Zsálya (Salvia officinalis)
Egyéb nevek: Sage
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A zsálya, más néven zsálya, a mediterrán térségben őshonos évelő gyógynövény. Napjainkban világszerte elterjedt, és kulturális, gyógyászati és gasztronómiai felhasználása miatt népszerű. Levelei szürkészöld színűek és szőrökkel borítottak. Nyáron virágzik, amikor kékeslilától a liláig terjedő kékeslila virágok jelennek meg. Akár egy méter magasra is megnőnek, és erős illatúak.
A zsálya különösen a főzésben és a gyógyászatban való felhasználásáról ismert. Számos kulináris különlegesség alkotóeleme, és különösen az olasz konyhában népszerű. Húsok, zöldségételek vagy levesek ízesítésére használják. A gyógynövénykeverékek, például a provence-i fűszerek alkotórésze is. A gyógyászatban különböző egészségügyi problémák, például emésztési vagy légzőszervi panaszok, valamint szájüregi problémák kezelésére használják. A kozmetikumokban is használják, például olaj formájában, amelyet fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt krémekhez, samponokhoz és szappanokhoz adnak. Szárított gyógyteaként is népszerű.