Zsálya (Salvia hispanica)
Egyéb nevek: Chia
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A spanyol zsálya, ismertebb nevén chia, Mexikóban őshonos növény. Magjait az egészségre gyakorolt jótékony hatásai és a konyhában való sokoldalú felhasználása miatt becsülik. A chia magok omega-3 zsírsavak, rostok és fehérjék gazdag forrásai, így úgynevezett szuperélelmiszerek közé tartoznak. Jelentős egészségügyi előnyei közé tartozik az emésztés elősegítése, a fáradtság és a kimerültség csökkentése, a bőrre gyakorolt jótékony hatás és még sok más.
A chia magot számos termékben használják, különösen az egészséges és kiegyensúlyozott étrend részeként. Semleges ízűek, ami alkalmassá teszi őket különféle ételek hozzáadására. Leggyakrabban különböző müzlikben, zabkásákban, turmixokban, salátákban vagy pékáruk részeként, a tojást helyettesítve találhatók meg. A chia magokat megfőzve chia pudingot is készíthetünk, amely egyre népszerűbb alternatívája a klasszikus desszerteknek. Nemrégiben megjelentek a Chia italok nevű üdítőitalok között is, ahol a magokat gyümölcs- vagy gyógynövényszirupba mártják. A chia így a modern, egészséges étrend nélkülözhetetlen részévé válik.