Zeaxantin
Egyéb nevek: Zeaxanthol
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A zeaxantin, más néven zeaxantol a karotinoidok csoportjába tartozó anyagok egyike, amelyek számos gyümölcs és zöldség sárga, narancssárga és piros színéért felelős növényi pigmentek. Ez az anyag különösen fontos a szem egészsége szempontjából, mivel javítja a látást és védi a szemet az UV-fény és a nagy intenzitású fény okozta károsodástól. A zeaxantin természetes módon számos élelmiszerben, különösen gyümölcsökben, zöldségekben és tojássárgájában megtalálható, de az élelmiszeriparban is széles körben használják természetes színezőanyagként.
A zeaxantint összetevőként tartalmazó leggyakoribb termékek közé tartoznak a szem egészségének javítását célzó termékek, például a szemnek szánt étrend-kiegészítők. Ezek a termékek azért választják a zeaxantint, mert az segít megvédeni a szemet a károsodástól és javítja a látás minőségét. A zeaxantint egyes élelmiszerek összetevőjeként is használják, hogy növeljék tápértéküket és potenciális egészségügyi előnyeiket a fogyasztók számára. Ha a zeaxantin természetes színezékként való felhasználásáról van szó, a zeaxantin számos olyan élelmiszerben és italban megtalálható, amelyek erős narancssárga vagy sárga színt igényelnek. Ezek közé a termékek közé tartoznak az üdítőitalok, gyümölcslevek, pékáruk, édességek és egyéb édességek.