Zabtej
Egyéb nevek: Zabtej
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A zabtej, ismertebb nevén zabtej, a hagyományos tehéntej növényi alapú alternatívája. Zabpehelyből vagy egész zabból készül, amelyet először vízben puhára áztatnak. Ezután mindent összeturmixolnak, és a leszűrt folyadék az így kapott zabtej. Krémes állagú és enyhén édes ízű. A zabtej népszerű a vegánok és a laktózérzékenyek körében, mivel nem tartalmaz tejterméket.
A zabtejet gyakran használják különféle élelmiszeripari termékekben. Kedvelt ital teák és kávék készítéséhez, különösen a kávézókban, ahol különböző tejalternatívákat kínálnak. Jellegzetes íze a pékárukban és cukrászati termékekben, például kenyérben, süteményekben és muffinokban is jól érvényesül. A zabtejet gyakran használják egészséges turmixokban, ahol a hagyományos tejet helyettesíti, és különleges ízt kölcsönöz az italnak. A zabtejet a kozmetikumokban is gyakran használják a bőrre gyakorolt jótékony tulajdonságai miatt.