Zab (Avena sativa)
Egyéb nevek: zab, zab, zab, zab, köles
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A zab (Avena sativa) a hüvelyesek családjába tartozó egyéves gabonaféle, amelyet zab, zab, zab vagy vetett zab néven is ismerünk. Eredete a Földközi-tenger térségéből és Délnyugat-Ázsiából származik, ahol több ezer évvel ezelőtt kezdték termeszteni. Nagyon ellenálló a hideggel és a faggyal szemben, ami lehetővé teszi, hogy hidegebb éghajlaton, például Skandináviában vagy a Brit-szigeteken is termeszthető legyen. A zab emellett rendkívül ellenálló a különböző betegségekkel szemben, ezért a mezőgazdaságban igen népszerű növény.
A gabonát sokféle élelmiszeripari termék előállítására használják fel. A gabonából zabpelyhet készítenek, amely nemcsak tápértéke, hanem laktató tulajdonságai miatt is népszerű reggeli gabonaféle. A zabból darát, zabpépet és zablisztet is készítenek, amelyet egyre inkább a búzaliszt egészséges helyettesítőjeként használnak. A zab számos müzli és müzli fő összetevője is. Az állattenyésztésben is fontos szerepet játszik, különösen a lovak esetében, amelyek számára a zabpehely népszerű takarmány-összetevő. Végül, de nem utolsósorban a zabból zabtejet is készítenek, amely a laktózérzékenyek körében népszerű alternatíva.