Yucca (Yucca)
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A Yucca, más néven Jiaogulan vagy ötlevelű ginzeng az agávéfélék családjába tartozó növénynemzetség. Észak-Amerikában őshonos, de ma már világszerte termesztik. A dekorációs céllal kedvelt fajok közé tartozik az elefánt yucca, a szálas yucca és a kék yucca. Vannak olyan fajok is, amelyeket gyógyászati hasznuk miatt ismernek el, mint például a kislevelű yucca.
A yukkát elsősorban az élelmiszer- és a kozmetikai iparban alkalmazzák. Egyes yucca fajok gyökeréből szaponin nyerhető, amelyet a kozmetikumokban tisztító és habosító tulajdonságai miatt használnak. Ezenkívül a yuccából egy természetes édesítőszert, a yucca szirupot nyerik. A yukkát bizonyos ételek elkészítéséhez is felhasználják, különösen Latin-Amerikában és a Karib-tengeri szigeteken, ahol kenyér, sütemények és chipsek készítéséhez használják. A gyógyászatban a yuccát gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai miatt használják.