Yacon
Egyéb nevek: Smallanthus sonchifolius, Jakon
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A yacon, más néven Smallanthus sonchifolius vagy Yacon tudományos nevén is ismert növény Dél-Amerikában őshonos, ahol az Andok őslakosainak hagyományos étrendjének része. Ez a növény számos pozitív hatással van az emberi szervezetre. Kellemesen édes ízű, rostokban és különböző vitaminokban gazdag gyökereit különösen nagyra értékelik. A yacon egyedülállóan sok fruktooligoszacharidot tartalmaz, amelyek prebiotikumok, amelyek hozzájárulnak az egészséges bélflóra fenntartásához.
A yacont gyakran használják fel különböző élelmiszerek előállításához. Egészben vagy csak részleteiben salátákhoz, gyümölcskeverékekhez adható, vagy gyümölcslének készíthető. Szárított formában a yacont aztán édesítőszerként vagy teakészítés alapanyagaként használják. A fontosabb yacon-termékek közül a yacon-szirup egyre népszerűbb a hagyományos cukor helyettesítésére, alacsony kalóriatartalma miatt. Egy másik népszerű termék a szárított yacon-darabok, amelyek hasonlítanak a tipikus aszalt gyümölcsökre, és ideálisak egészséges rágcsálnivalóként. A yacon porrá is feldolgozható, amelyet egészséges édesítőszerként különböző ételekhez vagy italokhoz adhatunk, vagy táplálékkiegészítőként készíthetünk belőle. Felhasználása valóban széleskörű, és egészségügyi előnyeinek köszönhetően egyre népszerűbbé válik.