Xantán gumi
Egyéb nevek: Xantán gumi, xantán gumi
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A xantángumit vagy xantángumit nagyon gyakran használják az ipari termelésben sűrítőszerként, emulgeálószerként vagy stabilizátorként. A Xanthomonas campestris baktérium által a cukor, különösen a szacharóz, a glükóz vagy a laktóz erjesztéséből nyerik. Ez a baktérium gyakori a természetben, ahol a zöldségek levelein vagy a mezőgazdasági talajban található. A xantángumi nagyon jól oldódik a vízben, és már kis mennyiségben is képes besűríteni azt. Az élelmiszeriparban E415 néven emlegetik.
A xantángumi számos olyan termék szerves része, amellyel nap mint nap találkozunk. Széles körben használják az élelmiszeriparban, ahol pékárukhoz, salátaöntetekhez, fagylaltokhoz, mártásokhoz, lekvárokhoz, italokhoz és édességekhez adják. A kozmetikai iparban is használják samponok, szappanok, krémek és fogkrémek előállításához. Különleges tulajdonságai miatt a xantángumit a gyógyászatban is használják tabletták, tapaszok vagy gélek összetevőjeként. A nem élelmiszeriparban az anyagot például nyomdafestékekben, ragasztókban vagy tisztítószerekben használják. A xantángumi azonban széles körű felhasználása ellenére nem veszélyes az emberre. Ellenkezőleg, a vízmegkötő képessége miatt hozzájárulhat a jóllakottsághoz, és így segíthet a túlsúly elleni küzdelemben.