Vízi liliom (Citrullus lanatus)
Egyéb nevek: görögdinnye
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A görögdinnye (Citrullus lanatus), ismertebb nevén görögdinnye, Afrika déli részén őshonos gyümölcs. A világ minden táján termesztik azonban szubtrópusi és trópusi éghajlatú területeken. Ez a nagy bogyó, amely a tökfélék családjába tartozik, első látásra felismerhető zöld héjáról és halványpiros vagy rózsaszínű húsos belsejéről, amely nagyon lédús és édes. Neve kissé zavaró, mivel nem hasonlítható össze a dinnyével, amely egy másik növénycsaládból származik.
A görögdinnye a legtisztább formában, azaz friss gyümölcsként fogyasztható. Ideális csemege a nyári melegben, mivel akár 92%-ban vizet tartalmaz, és tele van A-, B6- és C-vitaminnal. A görögdinnyéből azonban számos termék is készíthető. Édes íze miatt népszerű összetevője italoknak, turmixoknak, gyümölcssalátáknak, lekvároknak, dzsemeknek és sorbeteknek. Az utóbbi időben egyre gyakrabban használják a konyhai felhasználásban is, ahol különféle sajtokkal, zöldségekkel és húsokkal kombinálják. A gyümölcs mellett a magok is fogyaszthatók, amelyek pörkölve diós ízűek. Egyes kultúrákban olaj előállítására vagy kávépótlóként használják. Egy másik érdekes felhasználási mód a héja, amely főzéskor ehetővé válik, és a világ egyes részein az uborka alternatívájaként szolgál.