facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR

Vízi liliom (Citrullus lanatus)

Egyéb nevek: görögdinnye

Harm score: 1 (Természetes anyagok)


A görögdinnye (Citrullus lanatus), ismertebb nevén görögdinnye, Afrika déli részén őshonos gyümölcs. A világ minden táján termesztik azonban szubtrópusi és trópusi éghajlatú területeken. Ez a nagy bogyó, amely a tökfélék családjába tartozik, első látásra felismerhető zöld héjáról és halványpiros vagy rózsaszínű húsos belsejéről, amely nagyon lédús és édes. Neve kissé zavaró, mivel nem hasonlítható össze a dinnyével, amely egy másik növénycsaládból származik.

A görögdinnye a legtisztább formában, azaz friss gyümölcsként fogyasztható. Ideális csemege a nyári melegben, mivel akár 92%-ban vizet tartalmaz, és tele van A-, B6- és C-vitaminnal. A görögdinnyéből azonban számos termék is készíthető. Édes íze miatt népszerű összetevője italoknak, turmixoknak, gyümölcssalátáknak, lekvároknak, dzsemeknek és sorbeteknek. Az utóbbi időben egyre gyakrabban használják a konyhai felhasználásban is, ahol különféle sajtokkal, zöldségekkel és húsokkal kombinálják. A gyümölcs mellett a magok is fogyaszthatók, amelyek pörkölve diós ízűek. Egyes kultúrákban olaj előállítására vagy kávépótlóként használják. Egy másik érdekes felhasználási mód a héja, amely főzéskor ehetővé válik, és a világ egyes részein az uborka alternatívájaként szolgál.

Ezt az anyagot nem fogja megtalálni a termékeinkben. Próbálja ki kínálatunk természetes, vegyszermentes termékeit.

Kategória Keresés