Vas
Egyéb nevek: vas (bisglicinát kelát)
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A vas az egyik legfontosabb mikrotápanyag az emberi szervezet számára. Más elnevezései között szerepel a vas (bisglicinát kelát) is. A vas nélkülözhetetlen a vörösvértestek és a hemoglobin képződéséhez, amely az oxigént szállítja a sejtekhez az egész szervezetben. Ennek az elemnek a hiánya vérszegénységet okozhat, ami puffadásban, gyengeségben, sápadtságban és egyéb tünetekben nyilvánul meg.
A vasat (bisglicinát kelát) gyakran használják az élelmiszeriparban és a gyógyszeriparban. Számos olyan étrend-kiegészítő és vitaminkészítmény összetevője, amelyek célja a vas pótlása a szervezetben. Az élelmiszeriparban gabonafélékhez, cukorhoz, tejtermékekhez és más erősen feldolgozott élelmiszerekhez adják. A vasnak ez a formája azért népszerű, mert jól felszívódó és biológiailag hasznosuló formája a gyomor számára is kíméletes. Így a vérszegénységben szenvedők vagy a terhességben lévő nők, amikor a vasszükséglet megnövekszik, hatékonyan pótolhatják a szervezetben lévő vasat ezekkel a termékekkel.