Vanillin
Egyéb nevek: Vanillin, Vanillinum
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A vanillin, más néven vanillinum, egy szerves anyag, amelynek jellegzetes vaníliaillata van. Ez a fő összetevő felelős a vanília jellegzetes illatáért és ízéért. Ez a 81-83 Celsius-fokos olvadáspontú fehér kristályos por kémiailag egy aldehid. Kémiai képlete C8H8O3, és az aromás aldehidek közé sorolják. A vanillin alkoholban jól oldódik, de vízben nehezen oldódik.
A vanillint széles körben használják az élelmiszeriparban, főként az édesiparban és a sütőiparban különböző sütemények, péksütemények, cukrászsütemények, csokoládék ízesítésére, de különböző desszertek, fagylalt, joghurt és más tejtermékek készítéséhez is. A vanillint egyes italokhoz, például kávéhoz, koktélokhoz, likőrökhöz és más alkoholos italokhoz is hozzáadják, hogy javítsák azok ízét. A parfümiparban illatanyagként használják parfümökben és különböző kozmetikai termékekben. Az élelmiszer- és kozmetikai iparon kívül a vanillint a gyógyszeriparban is használják bizonyos típusú gyógyszerekben és az állatgyógyászatban. Ennek az aldehidnek a széleskörű felhasználása mutatja sokoldalú tulajdonságait és népszerűségét.