Ujj Laminaria digitata (Laminaria digitata)
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
Az ujjnövény egy barna algafajta, amelyet kombu, kelp vagy tengeri káposzta néven is ismerünk. Az egyik legértékesebb tengeri növénynek tartják, és főként az északi féltekén, a hideg óceáni áramlatokkal rendelkező területeken terjed. Első látásra méretével tűnik ki, mivel akár több méter magasra is megnőhet. Ásványi anyagokban, jódban és vitaminokban gazdag szárát több, kéz alakjára emlékeztető oldalsó "ujj" alkotja, innen ered cseh és latin neve.
Számos iparágban használják. A kozmetikumokban használják, ahol számos bőr-, haj- és körömápoló termék összetevője. Hidratáló és remineralizáló tulajdonságainak köszönhetően javítja a bőr rugalmasságát és feszességét, valamint segíti annak regenerálódását. Az élelmiszeriparban különböző kivonatok előállítására használják, amelyeket élelmiszerekhez adnak hozzá, hogy növeljék tápértéküket. A tengeri kelkáposztát hagyományosan az ázsiai konyhában is fogyasztják, ahol különböző levesek, köretek és omlettek kedvelt összetevője. Előnye nemcsak magas jódtartalma, hanem más tápanyagok, például kalcium, kálium és vas is. Az utóbbi időben a gyöngyvirágot a mezőgazdaságban is elkezdték használni, mint ásványi anyagokban gazdag szerves trágyát. A talajra és a növények növekedésére gyakorolt pozitív hatását számos tudományos tanulmány bizonyította.