Tök (Cucurbita pepo)
Egyéb nevek: sütőtök, sütőtök, nyári tök
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A tök, más néven kurkuma tök, tök tök vagy nyári tök, a tökfélék családjába tartozik. Ez a növény Mexikó északi részén és az Egyesült Államok déli részén őshonos. A történelmi források szerint csak a 16. és 17. század környékén jutott el a mi szélességi körzeteinkbe. Rendkívül sokoldalúan felhasználható növény, amely sokféleképpen felhasználható. Egynyári növényként termesztik, különösen ehető terméséért, amelynek színe a zöldtől a sárgán át a narancssárgáig változhat. Ezeket a gyümölcsöket nemcsak a gasztronómiában, hanem a gyógyászatban vagy díszítőelemként is használják.
A gasztronómiában a tököt sokféleképpen használják, az egyszerű salátáktól kezdve a leveseken, pitéken, palacsintákon át a különféle italokig. Enyhe és édes íze miatt számos ételhez jól használható. A tökből különféle lekvárok, dzsemek és kompótok is készülnek. Sült vagy grillezett köretként is nagyon népszerű. A gyógyászatban a tököt elsősorban gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai miatt használják. Számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az emberi egészségre. A tököt gyakran használják díszítőelemként is, különösen ősszel. Színes és nagy termései ideálisak különböző őszi összeállítások készítéséhez. Nagyon népszerű az úgynevezett halloweeni sütőtök előállítása is, ahol a gyümölcsből szellemarcot faragnak ki.