Threonin
Egyéb nevek: Treonin
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A treonin vagy treonin egyike annak a 20 esszenciális aminosavnak, amelyek az emberek és más szervezetek fehérjéit alkotják. A 20. század elején fedezték fel, és egyike az emberi egészséghez nélkülözhetetlen kilenc aminosavnak, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk nem tudja szintetizálni a treonint, és a táplálékból kell beszereznie. Vízben oldódik, ami azt jelenti, hogy feloldódik a testnedvekben, és létfontosságú az immunrendszer megfelelő működéséhez.
A treonin számos élelmiszerben megtalálható, például sertéshúsban, baromfiban, sajtban, diófélékben, hüvelyesekben és zöld zöldségekben. Az iparban is fontos szerepet játszik a gyógyszerek, szemgélek és -emulziók, valamint más gyógyszeripari termékek előállításában. A kozmetikumokban is használják, ahol egyes bőrkrémek, hidratáló emulziók, samponok és egyéb bőr- és hajápolási termékek alkotórésze. A gyógyászatban a treonin különösen fontos az immunrendszer működésének, a csontok fejlődésének és az idegrendszer egészségének támogatásában. Támogatja továbbá a szív egészségét és segít fenntartani az egészséges anyagcserét.