Thermus thermophilus
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A Thermus thermophilus, más néven Talek, magnézium-szilikát vagy magnézium-szilikát, a rendkívül hőmérsékletálló baktériumok egy fajtája, amely arról ismert, hogy képes olyan szélsőséges hőmérsékleten is túlélni, amely más életformákat elpusztítana. Ezeket a mikroorganizmusokat először olaszországi és japán forró forrásokban fedezték fel, ahol alkalmazkodtak a Föld felszínén normális körülmények között előforduló hőmérsékletnél rendkívül magasabb hőmérséklethez. Ezen egyedülálló tulajdonsága miatt a Thermus thermophilusokat számos iparágban és kutatásban használják.
Elsősorban a T. thermophilus-t a biotechnológiai iparban használják, különösen a gyógyszergyártás területén. Olyan hőmérsékleten tartják meg viselkedésüket, ahol más baktériumok, például kórokozók nem tudnak életben maradni, így az orvosok és biológusok steril körülmények között manipulálhatják őket. Széles körben használják őket a PCR (polimeráz láncreakció) folyamatban is, amely a géntechnológiában és a molekuláris biológiában széles körben alkalmazott módszer. Az élelmiszeriparban a Thermus thermophilust a sajt és a joghurt előállításához használják, mivel hozzájárul ezek sajátos ízéhez és textúrájához. Bár ezek a baktériumok általában nem károsak az emberre, egyes probiotikumtípusok nélkülözhetetlen alkotóelemei. A kozmetikai iparban antioxidáns tulajdonságaik miatt, illetve a vegyiparban és a kőolajiparban a szélsőséges hőmérsékletekkel szembeni ellenálló képességük miatt is használják őket.