Terminalia Ferdinandiana
Egyéb nevek: Kakadu szilva, Kakadu szilva, Ferdinand's Peak
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A Terminalia Ferdinandiana, világszerte Kakadu szilva vagy Kakadu szilva néven ismert fa Ausztrália szubtrópusi területein, különösen a Kimberley régióban és az Északi Terület végi részeken nő. Néha Ferdinánd-csúcsnak is nevezik. Ezt a növényt különösen a gyümölcsei miatt keresik, amelyek C-vitaminban gazdagok, sőt, több ilyen vitamint tartalmaznak, mint bármely más gyümölcs. Emellett vasban, rostban és kalciumban is nagyon gazdagok. Egyedülálló és különleges C-vitamin-tartalmuknak köszönhető, hogy ez a növény nemcsak a helyi lakosság körében, akik évszázadok óta fogyasztják a gyümölcsöt, hanem a kozmetikumok világában is olyan népszerűvé vált.
A kakadu szilvát számos termékben használják, többek között élelmiszerekben, kozmetikumokban és gyógyszerekben. Az élelmiszeriparban a gyümölcsöt lekvárok, italok, szószok és pirítósok készítéséhez használják. A gyógyszeriparban vizsgálják lehetséges antioxidáns és rákellenes hatását. A kozmetikumok világában a Kakadu-szilvát nagyra értékelik. Kivonatát bőrkrémekben, maszkokban és szérumokban használják, főként azért, mert képes növelni a kollagéntermelést, megvédi a bőrt a nap okozta károsodástól, és javítja a bőr általános megjelenését és textúráját. Erőteljes hidratáló és simító hatása miatt a kozmetikai ipar egyik kedvenc összetevője.