Tengerparti kardvirág (Crambe Maritima)
Egyéb nevek: Tengeri káposzta, tengeri kelkáposzta
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A tengeri kelkáposzta Európában őshonos évelő növény. Nagyon jól alkalmazkodik a tengerpart homokos és kavicsos talajához, ahol ellenáll a sós levegőnek és az erős szélnek. Hagyományosan a kertekben apró fehér virágokból álló gömb alakú virágzata miatt ültetik. A növény fő vonzereje azonban nem a külseje, hanem ehető részei, amelyeknek íze kifejezetten kelkáposztára emlékeztet.
A tengeri kardvirág fő felhasználási területe a gasztronómia, ahol elsősorban leveleit és gyökereit használják fel. A leveleket tavasszal szedik, amikor még fiatalok és zsengék, és nemcsak salátákba, hanem különféle zöldségételekbe, például levesekbe és ragukba is kiválóak. A tengeri kardamom húsok ízesítésére is használható. A gyökerek nyersen vagy főzve is fogyaszthatók, és más zöldségekkel kombinálva vagy főételekhez köretként is ízletesek. A gasztronómián kívül a homoktövist gyakran használják a kozmetikai iparban, ahol különböző krémek és bőrbalzsamok készítéséhez használják. Szarvasmarha-takarmányként is használják.