Tej
Egyéb nevek: tej
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A tej az emberiség által fogyasztott egyik legrégebbi és legsokoldalúbb élelmiszer. A világ nyelvén a tej, leche, lait, latte vagy tej is szerepel. Ez a fehér folyadék elsősorban nőstény emlősökből származik a szülés utáni időszakban, és elsősorban a kicsinyeik táplálására szolgál. Napjainkban azonban a tej minden korosztály számára népszerű zsír-, fehérje-, vitamin- és ásványi anyagforrás. Az általunk fogyasztott tej alaptípusa a tehéntej, de egyre gyakrabban használnak kecsketejet, juhtejet, valamint diófélékből, szójából vagy rizsből készült növényi tejpótlókat is.
A tejet - tápértékével és különleges tulajdonságaival - számos élelmiszeripari termékben használják fel. Az egyik legismertebb termék, amelyben a tejet felhasználják, a joghurt. A joghurtot nagyon egészségesnek tartják, és probiotikus kultúráinak köszönhetően segíti az emésztést. Egy másik fontos termék a különféle sajtok, a kemény és félkemény sajtoktól a lágy és kékpenészes sajtokig. A sajtok világszerte számos kulináris hagyomány fontos részét képezik. A tejet vaj, tejszín, tejszínhab, tejitalok és fagylalt készítésére is használják. Az édes konyhában a tejet alapanyagként használják például pudingok, krémek, turmixok vagy tejcsokoládé készítéséhez. A sűrített és porított tej szintén nagyon népszerű. Ami az italokat illeti, a tej alapvető összetevője például a tejeskávénak vagy a csokoládés italoknak. A tej tehát nélkülözhetetlen szerepet játszik étrendünkben, és számos népszerű étel és ital alapját képezi.