Taurin
Egyéb nevek: Taurin, 2-aminoetánszulfonsav
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A taurin, más néven taurin vagy 2-aminoetán-szulfonsav, egy olyan aminosav, amely szervezetünkben számos helyen megtalálható, és számos alapvető folyamatban játszik kulcsszerepet. Általánosságban elmondható, hogy felelős az elektromos szövetek membránjainak stabilizálásáért, segíti az ionok, például a kalcium átvitelét, és az epe képződését is segíti, ami a zsírok emésztéséhez szükséges. A taurin a szem és a szív megfelelő működéséhez is elengedhetetlen.
A taurin számos kereskedelmi termék fontos összetevője, amelyek közül a legismertebbek az energizálószerek. Az emberi szervezet maga is képes a taurint előállítani más aminosavakból, mégis sokan vannak, akik táplálékkiegészítő formájában szedik. Általában megtalálható bizonyos típusú élelmiszerekben is, például a húsban, a tenger gyümölcseiben és a tejben. A taurint a gyógyszeriparban is használják, például olyan gyógyszerek előállításához, amelyek javítják a szív- és érrendszeri egészséget vagy a cukorbetegséget. Ezenkívül a taurint kozmetikai termékekben is használják, főként hidratáló és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt.