Tartrazin (CI 19140)
Egyéb nevek: E102, Acid yellow 23, CI Food Yellow 4, Hydrazin yellow, Tartrazin, CI Food Yellow 4, Tartrazin, Amarillo, Japan Yellow 4, FD&C Yellow No. 5.
Harm score: 4 (Enyhén káros kémia)
A tartrazin (CI 19140), más néven E102, Acid yellow 23, CI Food Yellow 4, Hydrazin yellow, Tartrazin, CI Food Yellow 4, Tartrazin, Amarillo, Japan Yellow 4, FD&C Yellow No. 5, egy sárga árnyalatú szintetikus élelmiszer-színezék. 1884-ben fejlesztették ki, és használata a világ számos országában engedélyezett, bár néhány országban, például Norvégiában és Ausztriában korlátozzák a használatát a lehetséges egészségügyi kockázatok miatt.
Ez az anyag nagyon gyakran megtalálható olyan termékekben, ahol sárga árnyalatra van szükség. Széles körben használják az élelmiszeriparban, ahol különféle édességek, zselés cukorkák, popcorn, chipsek, kekszek és egyéb édességek és sós sütemények színezésére használják. Az italokban is megtalálható, például az energiaitalokban, egyes üdítőitalokban és gyümölcslevekben. A tatrazint a kozmetikai és gyógyszeriparban is használják. A kozmetikumokban samponokban, szappanokban, kozmetikai krémekben és más testápolási termékekben használják. A gyógyszeriparban különböző gyógyszerek és vitaminok színezésére használják.