Tartárkrém (kálium-hidrogén-tartarát)
Egyéb nevek: Kálium-bitartarát, borkőkrém, kálium-bitartarát, borkőkristályok, Weinstein
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A borkő, más néven kálium-hidrogén-tartarát, kálium-bitartarát, borkőtejszín, kálium-kálium vagy borkő-kristályok, a szőlőben és a borélesztőben található természetes sav. Fehér, jellegzetes íz és szag nélküli por, amelynek fő összetevője a borkősav. Régebben ezt az anyagot közvetlenül a borospincékből nyerték, ahol a hordók alján leülepedett, de ma már többnyire mesterségesen állítják elő.
Az élelmiszeriparban széles körben használják, például a sütésben. A liszthez vagy a kenyértésztához adják kovászporként. Ettől a kenyér jól megkel, pihe-puha lesz és szép állagú. Az édesiparban is használják, például cukortészta készítéséhez vagy tojásfehérje felveréséhez. Egyes borok és szeszes italok összetételébe is bekerül, ahol stabilizátorként működik. A gyógyszeriparban is felhasználják, ahol egyes gyógyszerek, különösen az emésztést elősegítő gyógyszerek alkotórésze. Végül, de nem utolsósorban a borkövet a kozmetikumokban is használják, különösen bizonyos típusú fogkrémekben vagy tusfürdőkben.