Tannin sav
Egyéb nevek: Tannin sav
Harm score: 3 (Ártalmatlan vegyi anyagok)
A csersav, más néven csersav, egy polifenolos sav, amely számos gyümölcsben, növényben és fás szárú növényben, különösen a tölgyfakéregben, a dióhéjban vagy a kínai Pu\'erh italban található. Széleskörű tulajdonságai miatt egyike a különböző iparágakban változatosan felhasználható anyagoknak.
A csersavat leggyakrabban az élelmiszer- és italiparban használják, például a bor, a sör és az almabor előállítása során. A gyógyszeriparban is használják, főként összehúzó és fertőtlenítő tulajdonságai miatt, és ezért a kozmetikai iparban is, ahol például bőrápoló termékekben alkalmazzák. Egy másik fontos terület a bőripar, ahol bőrkezelésre és bőrgyártásra használják. Egyes tinta- és festéktípusok összetevője is. A tanninsavat a textiliparban is használják az anyagok penészedéssel szembeni ellenálló képességének javítására. Felhasználása a kohászatban is érdekes, ahol más elemek kivonására használják vegyületeikből.