Szorbitán-trisztearát
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A szorbitán-trisztearát, más néven PEG-45 hidrogénezett ricinusolaj, az élelmiszer- és kozmetikai iparban használt vegyi anyag. Ezt az anyagot általában emulgeálószerként használják, ami azt jelenti, hogy stabilizálja azokat a keverékeket, amelyek egyébként két vagy több fázisra válnának szét. A szorbitán-trisztearát egy olyan termék, amelyet a növényekben található két természetes vegyület, a szorbit és a sztearinsav reakciójával nyernek. Tulajdonságai miatt a szorbitán-trisztearát számos élelmiszer népszerű összetevője.
A szorbitán-trisztearátot széles körben használják számos termékben. Az élelmiszeriparban ezt az anyagot gyakran használják stabilizátorként olyan gyárilag előállított élelmiszerekben, mint a csokoládé, a pékáruk, a sütőipari félkész termékek vagy egyes fagylaltok. A kozmetikai iparban tulajdonságai miatt elsősorban emulgeálószerként használják olyan termékekben, mint a bőrápolás, smink, krémek, testápolók vagy samponok. Egy másik felhasználási területe a gyógyszeripar, ahol hidratáló összetevőként használják tablettákban és más adagolási formákban. Amellett, hogy lehetővé teszi a vegyület hosszú távú stabilitását, segít a hatóanyagok felszívódásának javításában is. Bár viszonylag biztonságos összetevő, a ricinusolajra vagy szorbitra allergiás embereknek kerülniük kell a szorbitán-trisztearátot tartalmazó kozmetikumokat vagy élelmiszereket.