Szorbitán-olivate
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A szorbitán-olivate egy különleges zsírészter-csoport, amely olívaolajból és szorbitból, azaz természetes cukorból származik. Ez az anyag sokoldalú tulajdonságai, különösen emulgeáló és stabilizáló képességei miatt nagyon népszerű a kozmetikai iparban. Gyakran használják más néven is, például Juniperus communis var. montana, de nem tévesztendő össze a Juniperus communisszal, amely a közönséges boróka.
A szorbitán-olivátot (vagy Juniperus communis var. montana) elsősorban kozmetikai és bőrápolási termékekben használják. Az arckrémek, testápolók, krémek, sminkek, hidratálók, alapozók és egyéb kozmetikai termékek egyik fő összetevőjeként található meg. Különböző bőrtípusokra - normál, száraz, kombinált és érzékeny bőrre - tervezett termékekhez adják hozzá. Fő szerepe a kozmetikumokban az, hogy emulgeálószerként működik, olyan anyagként, amely lehetővé teszi, hogy a víz és az olajok stabil formában keveredjenek anélkül, hogy ezek az összetevők szétválnának. Ez elengedhetetlen a különböző krémek és testápolók előállításához. Emellett a szorbitán-olivate hidratáló és kondicionáló összetevőként is működhet a kozmetikumokban. Elősegíti a bőr hidratálását és puha, selymes érzetet biztosít.
A fentieken kívül a szorbitán-olivate-ot az élelmiszeriparban is használják adalékanyagként az élelmiszerek textúrájának javítására. A gyógyszeriparban emulgeáló képessége miatt széles körben használják kenőcsök és krémek előállításához. Sokoldalúan felhasználható anyag tehát, felhasználási területei széles skálán mozognak.