Szójabab peroxidáz
Egyéb nevek: Szójabab maghéj peroxidáz, szójabab peroxidáz
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A szójabab-peroxidáz, más néven szójababmaghéj-peroxidáz vagy szójabab-peroxidáz egy olyan enzim, amelyet az egyik legaktívabb és legstabilabb peroxidáznak tartanak. Ezt az enzimet szójababmagból, pontosabban annak héjából vonják ki. A szójabab-peroxidáz nagy affinitással rendelkezik a hidrogén-peroxidhoz, és széles pH-tartományban képes működni. A szójabab ennek az enzimnek a fő forrása, elsősorban elérhetősége és alacsony előállítási költsége miatt.
A szójaperoxidázt számos termékben és ipari alkalmazásban használják. Leggyakrabban a biotechnológiai iparban található meg, ahol felületkezelésre, lignin biokonverzióra és festékeltávolításra használják. Fontos szerepet játszik az élelmiszeriparban is, ahol a higiéniai hiányosságok kimutatására használják. Oxidáló tulajdonságai miatt egyes tisztító- és fehérítőszerekhez is hozzáadják. A gyógyszeriparban egyes gyógyszerek gyártási folyamatában használják. Végül, de nem utolsósorban, képességeit a környezetvédelmi technológiákban használják a szennyező anyagok vízből és talajból való eltávolítására.