Szója izoflavonok
Egyéb nevek: Szója izoflavonok
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A szójaizoflavonok, más néven szójaizoflavonok értékes antioxidánsok, amelyek elsősorban a szójatermékekben találhatók. A fitoösztrogének, az emberi nemi hormonokhoz szerkezetileg hasonló növényi anyagok csoportjába tartoznak. Főként a táplálékkiegészítők és a gyógyászat területén nagymértékben használják őket, de nem maradnak el az élelmiszer- és kozmetikai iparban sem.
Az élelmiszeriparban a szójaizoflavonokat különböző típusú termékek, különösen a tejtermékek, például a szójatej, a túró, a joghurt és a jégkrém alternatíváinak gazdagítására használják. Ezenkívül olyan szójatermékekben is megtalálhatók, mint a tofu, a tempeh, a miso leves és az edamame. Ezek az izoflavonok nemcsak az ételek különleges ízét és tápértékét adják, hanem számos betegséggel szemben megelőző hatásúak is. A kozmetikumokban a szójaizoflavonokat antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk miatt használják. Használhatók például krémekben, szérumokban, maszkokban vagy samponokban a bőr és a haj regenerálódásának elősegítésére. A gyógyszeriparban és a táplálékkiegészítő iparban különösen a menopauzában lévő nők egészségére gyakorolt pozitív hatásuk miatt használják őket, ahol enyhíthetnek bizonyos nemkívánatos tüneteket, például a hőhullámokat vagy az álmatlanságot.