Szezám (Sesamum Indicum)
Egyéb nevek: szezámfehérje
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
Az indiai szezám vagy szezámfehérje fontos termény, amelyet elsősorban a magjai miatt értékelünk. Számos ázsiai országban hagyományos módon termesztett növény, de az egész világon ismert és népszerű. A szezámmag akár 50% olajat és nagy mennyiségű fehérjét tartalmaz, de egyedülálló összetevője a szezamin, egy antioxidáns, amely a szervezet természetes védelmét szolgálja a szabad gyökökkel szemben. A szezámmag B-vitaminokban és ásványi anyagokban, például magnéziumban, vasban, kalciumban és cinkben is gazdag.
A szezámmag leggyakoribb felhasználási területe az élelmiszeripar. A magokat gyakran használják pékáruk, saláták vagy tészták összetevőjeként. A szezámolajat aztán széles körben használják az ázsiai konyhában a jellegzetes íze miatt. Különösen a koreai, kínai és japán konyhában nehéz helyettesíteni. A konyhai felhasználáson kívül a szezámolajat a kozmetikai iparban is használják, különösen különböző krémek, szappanok, samponok és ajakbalzsamok előállításához. Az utóbbi években a szezámtej is egyre népszerűbbé vált, és remek alternatívát jelent a laktózérzékenyek vagy vegánok számára. Kevesen tudják azonban, hogy a hagyományos tejnek ez az alternatívája is az ősi Indiából származik. Egyértelmű tehát, hogy az indiai szezám sokoldalúsága valóban széleskörű, és ez a növény megérdemli a figyelmünket.