Szerin
Egyéb nevek: Szerin, 2-amino-3-hidroxi-propánsav, 3-hidroxi-alanin
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A szerin, más néven szerin, 2-amino-3-hidroxi-propánsav vagy 3-hidroxi-alanin, egy fehérjebontó aminosav, amelyet a szervezet más aminosavakból, glicinből és treoninból állít elő. A szervezet számára nélkülözhetetlen más anyagok szintézisének is nélkülözhetetlen alkotóeleme. Ez az aminosav nem esszenciális, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk magától is képes előállítani, ezért nem szükséges a táplálkozással bevinni, de bizonyos élelmiszerekből, különösen a húsból és a szójából bizonyos mennyiséget bevihetünk. A szerin az enzimek és a fehérjék fontos alkotóeleme, és elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez.
A szerint számos termékben és iparágban használják. A kozmetikumokban és a hajápolásban hidratáló összetevőként használják, amely elősegíti az egészséges kinézetű bőr és haj kialakulását. A gyógyszeriparban a szerint a pszichés zavarok, a depresszió és a bipolaritás kezelésére szolgáló gyógyszerek előállításához használják. Az Alzheimer-kór elleni egyes gyógyszerek előállításában is fontos szerepet játszik. A szerin állati készítmények alkotórésze is, ahol elősegíti a fiatal állatok megfelelő növekedését és fejlődését. Az élelmiszeriparban a szerin megtalálható az étrend-kiegészítőkben, ahol elősegíti az egészséget és az immunitást.