Szerecsendió (Myristica fragrans)
Egyéb nevek: Szerecsendió, szerecsendió, szerecsendió, Myristica officinalis, Jatiphala
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A muskotály, más néven valódi muskotály, egy 10-20 méter magasra növő, élénkzöld, örökzöld fa, amely a Maláj-félsziget és a Bismarck-szigetek trópusi esőerdeiben honos. Ma már más trópusi éghajlatú helyeken is termesztik, például Grenadán és az indonéziai Molukkákon. A fa fűszertermése a szerecsendió, amelyet elsősorban a gasztronómiában használnak fel. A szerecsendiót édes és fűszeres íze miatt kedvelik, ami miatt különféle desszertekben vagy italokban, de hús- és zöldségételekben is jól használható.
Érdemes megjegyezni, hogy a muskátlifa az egyetlen olyan növény, amelyből két fűszer - a muskátli és a szerecsendió - nyerhető. A muskátlit, amely tulajdonképpen a gyümölcs magja, szárítás után szedik, míg a muskátlit a nőivarú virágokból nyerik. A muskátli, más néven muskátli, enyhébb és édesebb ízű, mint a muskátli, és elsősorban cukrász- és sütőipari termékekhez használják. Bizonyos értelemben a macesz a legigényesebb ínyencek ízlését is kielégíti. A muskátlifát bútorok, hangszerek és egyéb fatárgyak készítésére is használják. A parfüm- és kozmetikai iparban is felhasználják, de a gyógyászatban is, ahol izom- és ízületi fájdalmak, emésztési problémák és légzőszervi panaszok kezelésére használják.