Szegfűszeg Syzygium cumini
Egyéb nevek: Szegfűszeg
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A szegfűszegfa, más néven szegfűszegfa vagy Syzygium cumini, főként trópusi és szubtrópusi régiókban, például Indiában, Kínában, a Fülöp-szigeteken és Malajziában nő. Észak-Indiában őshonos, és gyümölcseit évszázadok óta használják hazájában és Ázsiában szélesebb körben tulajdonságai és az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásai miatt.
A szegfűszeget számos iparágban használják, például a gyógyszeriparban, a gasztronómiában és a kozmetikumokban. Sajátos és jellegzetes aromája miatt termését a konyhaművészetben használják, különösen az ázsiai és indiai konyhában, ahol különböző lekvárok, mártások, likőrök és egyéb italok készítéséhez használják. A gyógyászatban elsősorban gyógyhatása miatt használják, segít például a cukorbetegség, a szív- és érbetegségek, illetve a koleszterinszint szabályozásában. Ezenkívül ezt a növényt a kozmetikai iparban is használják, ahol kivonatai számos krém és testápoló előállításának alapját képezik. A szegfűszegfa faanyagát az ács- és építőiparban nagyra értékelik nagy tartóssága miatt.