facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR

Szarvvirág (Ceratonia siliqua)

Egyéb nevek: szentjánoskenyér, szentjánoskenyér

Harm score: 1 (Természetes anyagok)


A szentjánoskenyérfa a Földközi-tenger keleti részén őshonos, fához hasonló növény. Jelenleg az egész Földközi-tenger térségében, de Kaliforniában, Brazíliában, Dél-Afrikában és Ausztráliában is termesztik. Akár a 15 méteres magasságot is elérheti, és bőrszerű, vékony leveleiről, valamint különösen terméséről - sötétbarna hüvelyeiről, amelyekben ehető magvak találhatók - ismert. Ezeket ősidők óta használják az emberek és a jószágok táplálékául. A hüvelyek kellemesen édes, csokoládéra emlékeztető ízűek. Ezért a növényt gyakran használják a csokoládé egészséges helyettesítőjeként, mivel koffeinmentes, alacsony a glikémiás indexe és kalciumban gazdag.

A szentjánoskenyérmagnak számos felhasználási területe van az élelmiszeriparban. A hüvelyeket még zöld állapotban szedik le, majd megszárítják, és a magokat meghámozzák. Ezeket azután szentjánoskenyérporrá dolgozzák fel. Ezt a port a kakaópor alternatívájaként használják az édesiparban, például csokoládészeletek, cukorkák, kekszek, pudingok vagy akár fagylaltok készítéséhez. A szentjánoskenyérpor édes íze miatt a belőle készült termékek kevesebb hozzáadott cukorral készíthetők. További előnye, hogy gluténmentes, amit a coeliakiás emberek, de a nyers és vegán étrendet követők is nagyra értékelnek. A hagyományos csokoládéhoz képest a szentjánoskenyérnek magasabb a fehérjetartalma, és kevesebb zsírt és cukrot tartalmaz. Magas kalciumtartalma miatt a csontritkulás megelőzésére is használják a gyógyászatban. A szentjánoskenyérből például szirupokat vagy egészséges fehérjeszeleteket is készítenek.

Az Szarvvirág (Ceratonia siliqua) a következő termékekben található meg

Kategória Keresés