Szaponin
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A szaponin, más néven Lactobacillus acidophilus/helveticus vagy egyszerűen lactobacillus acidophilus néven is ismert, egy olyan összetevő, amely számos növényben megtalálható. Bár ezt az anyagot általában fogyasztásra alkalmatlannak tartják, ismert az egészségügyi előnyeiről, és gyakran adják különböző étrend-kiegészítőkhöz és élelmiszerekhez, például probiotikus joghurtokhoz. A szaponinok általában a joghurt és más tejtermékek előállításában vesznek részt, többek között a megfelelő állag és íz kialakításában, valamint bizonyos vitaminok és ásványi anyagok felszívódásának javításában a szervezetben.
Meg kell azonban jegyezni, hogy a "szaponin" és a "lactobacillus acidophilus" kifejezés két különböző dologra utal. Míg a szaponinok a számos növényben természetes módon megtalálható kémiai vegyületek egy csoportja, amelyek habosító tulajdonságaikról ismertek, addig a Lactobacillus Acidophilus egy olyan baktériumtípus neve, amely az emberi egészségre jótékony hatással van, és természetes módon megtalálható a szervezetünkben. A Lactobacillus Acidophilust számos probiotikus étrend-kiegészítőhöz és élelmiszerhez, többek között a joghurthoz adják az emésztésre és az általános egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt. A probléma itt azonban abból adódhat, hogy félreértik vagy összekeverik a két kifejezést, amelyek - bár ugyanabban a termékben is előfordulhatnak - különböző összetevőkre utalnak, amelyeknek különböző funkciójuk van.