Szacharin
Egyéb nevek: Nátrium-szacharin, szacharin, E954
Harm score: 3 (Ártalmatlan vegyi anyagok)
A szacharin egy mesterséges édesítőszer, amely akár 300-500-szor édesebb, mint a cukor. Constantin Fahlberg kémikus fedezte fel 1878-ban véletlenül, amikor szénhidrogén-származékokon dolgozott. A szacharin színtelen szilárd anyag, vízben oldódik, édes íze kesernyés bevonattal rendelkezik, és hőstabil. A szacharint az élelmiszerekben édesítőszerként használják, kódja E954. Más neve nátrium-szacharin vagy szacharin.
A szacharint számos iparágban alkalmazzák, de az élelmiszeriparban leggyakrabban elsősorban diétás és diabetikus termékekben használják - megtalálható diétás italokban, rágógumikban, lekvárokban, desszertekben, instant kávéban, teában, diabetikus csokoládékban és cukorkákban. Az élelmiszeriparon kívül a szacharint a kozmetikumokban is használják, különösen a fogkrémek és szájvizek összetevőjeként, ahol nemcsak édesítőszerként, hanem a fogszuvasodásért felelős baktériumok gátlójaként is szolgál. A szacharin egyes gyermekeknek szánt gyógyszerek összetevője is, ahol a gyógyszerek keserű ízét édesíti.