Subtilisinek
Egyéb nevek: Szubtilizin Carlsberg, szubtilizin A, szubtilopeptidáz A, szubtilizin BPN, szubtilizin B, szubtilopeptidáz B, szubtilopeptidáz B, szubtilopeptidáz C, szubtilizin E, szubtilizin 309, szubtilizin 147.
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A szubtilisinek a proteázok széles csoportját alkotják, amelyeket a Bacillus nemzetségbe tartozó baktériumok termelnek és választanak ki. A fehérjéket egyszerűbb vegyületekre - aminosavakra vagy polipeptidekre - bontják. Az először az 1940-es években felfedezett szubtilizin Carlsberg nevet kapta felfedezésének helyéről - a dániai Carlsberg sörgyár laboratóriumairól. A szubtilizinek további példái a szubtilizin A, B, BPN, 147, 309, E és a szubtilopeptidázok A, B és C.
A szubtilizineket számos ipari területen alkalmazzák. Biológiailag aktív készítmények részét képezik, amelyeket mosóporokhoz adnak, ahol enzimatikus aktivitásuk lehetővé teszi a fehérjefoltok eltávolítását. Az élelmiszeriparban az élelmiszerek, például a tej, a hús és a kenyér minőségének javítására használják őket. A biotechnológiában a szubtilizineket aminosavak előállítására vagy a peptidszintézis biokatalizátoraként is használják. A fehérjék hasítására való képességük miatt a szubtilizineket az orvostudományban is használják, például bizonyos betegségek diagnosztizálásában vagy új gyógyszerek kifejlesztésében. A 147-es szubtilizint ezután bioetanol előállítására használják. A szubtilizinek tehát az ipari enzimek egyik legfontosabb csoportját alkotják. Széles körű felhasználásukat a magas hőmérsékletekkel, savakkal és lúgokkal szembeni ellenálló képességük teszi lehetővé.