Spenót (Spinacia oleracea)
Egyéb nevek: Spinacia glabra, Spinacia inermis, Spinacia spinosa, Obione stocksii, spenót, spenót
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A spenót (Spinacia oleracea), más néven Spinacia glabra, Spinacia inermis, Spinacia spinosa, Obione stocksii vagy spenót értékes egynyári növény, amely nemcsak a kertészek, hanem sok szakács és ínyenc körében is népszerű. Eredete Nyugatra és a Közel-Keletre vezethető vissza, de ma már gyakorlatilag az egész világon termesztik. A spenótot mélyzöld színe jellemzi, ami magas klorofill-, C-, K-, A-, magnézium-, vas- és egyéb fontos ásványi anyag- és vitamintartalomra utal. Bár a spenótnak sok fényre van szüksége a megfelelő növekedéshez, a kissé hűvösebb időjáráshoz is alkalmazkodik, és elviseli az enyhe fagyot, így ideális növény tavaszi és őszi ültetéshez.
Mivel a spenót igen változatos növény, a konyhában sokféleképpen felhasználható. A friss spenótlevelek különféle salátákban találhatók, ahol a paradicsomtól kezdve a csirkén át a különböző sajtokig sokféle összetevővel párosítják. Főtt formában a spenót különböző mártások, levesek, lasagne- vagy tésztatöltelékek alapját képezi, vagy grillezett ételek köreteként szolgál. Végül, de nem utolsósorban a spenótot turmixokban is használják, ahol B-vitaminnal és más ásványi anyagokkal gazdagítja az italokat. A spenótot gyakran szárítják és fagyasztják is hosszú távú tárolás céljából, így előnyeit akkor is élvezhetjük, amikor nincs szezonja. Mivel a spenót jelentős mennyiségű vasat tartalmaz, gyakran ajánlják a sportolók vagy a vérszegénységben szenvedők étrendjében is.