Shiitake (Lentines edodes)
Egyéb nevek: ehető gomba, shii-take, shiitake, tölgyfagomba, tölgyfagomba, tölgyfagomba, tölgyfagomba, kínai fekete gomba, erdei gomba, hua gu, qua gu
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A shiitake (Lentinus edodes), más néven étkezési gomba, shii-take, shiitake, tölgyfagomba, tölgyfagomba, tölgyfagomba, tölgyfagomba, kínai fekete gomba, erdei gomba, hua gu vagy qua gu, egy Ázsiából származó kocsányos gomba, ahol évezredek óta széles körben termesztik és fogyasztják. Ma már Európában és Észak-Amerikában is nagy mennyiségben termesztik. A shiitake széles körben népszerű különleges íze és aromája, de gyógyhatásai miatt is. Számos olyan vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, és bizonyos ráktípusok megelőzéséhez is.
A shiitake gombát a termékek széles skáláján használják fel. Természetesen a gasztronómiában, ahol számos hagyományos ázsiai étel részét képezi, de a modern kulináris alkotásokban is világszerte. Nagyszerű összetevői a leveseknek, mártásoknak, zöldségkeverékeknek, gombás raguknak vagy akár a sushi-nak. Jellegzetes aromájuknak és textúrájuknak köszönhetően vegetáriánus és vegán receptekben húspótlóként is népszerűek. Ezenkívül a shiitake gombát az élelmiszeriparban szárított gombák, gombafűszerek vagy instant levesek előállítására használják. Emellett étrend-kiegészítők és gyógyszerek előállítására is használják, és a kínai gyógyászatban évszázadok óta alkalmazzák. A wellness- és kozmetikai iparban a shiitake-gomba számos termékben megtalálható, például arcmaszkok, szérumok és krémek formájában, mivel fiatalító és regeneráló hatással van a bőrre is.