Schisandra chinensis (Schisandra chinensis)
Egyéb nevek: Kínai magnólia, kínai magnólia, öt ízű gyümölcs
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A kínai nádvirág, más néven kínai magnólia, kínai magnólia vagy öt ízű gyümölcs, a nyugati kínai orvoslás egyik hagyományos gyógynövénye. Ez az akár négy méter magasra is megnövő lián elsősorban Kína északkeleti részén, Koreában és Oroszországban honos. Gyógyhatása és multifunkcionalitása miatt népszerű, de a kínai orvoslásban sajátos jelentése is van, ahol az öt íz gyümölcseként ismerik, mivel bogyói - az öt részből álló bogyók - mind az öt alapízt (édes, savanyú, sós, keserű és fűszeres) tartalmazzák.
A kínai útifűvet elsősorban gyógyszerek és étrend-kiegészítők előállítására használják. Gazdag vitamin-, ásványi anyag- és antioxidáns-tartalma miatt a kínai görögszéna a kozmetikai iparban is használatos, különösen az arcmaszkok, szérumok és krémek előállításához. Ezenkívül kiváló összetevője a teák és szirupok előállításának. A kínai orvoslásban a kínai kökényt számos betegség kezelésére használják. Hisztaminblokkoló hatása segít enyhíteni az allergiás tüneteket, és hatékony a gyomorfekély és az emésztési problémák kezelésében is. Az általános teljesítményt javító és a szervezet stresszre adott válaszát csökkentő képessége miatt hasznos a sportolók és a fizikai stressznek kitett egyének számára. Emellett támogathatja az immunrendszert és rákellenes hatásainak köszönhetően hatékonyan küzdhet a rák ellen.