Satureia montana (Satureia montana)
Egyéb nevek: Clinopodium montanum, Micromeria Montana, Saturiastrum montanum, Thymus montanus, Téli sóska
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A hegyi zsálya, más néven Clinopodium montanum, Micromeria Montana, Saturiastrum montanum, Thymus montanus vagy Winter savory, a siketfűfélék családjába tartozó, Dél-Európában őshonos félcserje. Ez a gyógynövény jellegzetes, enyhén fűszeres és borsos aromája és íze miatt népszerű. Illata rendkívül hasonlít a jó kakukkfűéhez, de intenzívebb és csípősebb. A hegyi zsálya levelei keskenyek, merevek, sötétzöldek és bőrszerűek. Júliustól szeptemberig virágzik apró rózsaszín vagy fehér virágaival.
A hegyi zsályát számos élelmiszeripari termékben használják. A francia "Herbes de Provence" fűszerkeverék alapvető összetevője, amelyet pácokban, mártásokban és sült húsokban használnak. Sajtokhoz, levesekhez, pörköltekhez, zöldségsalátákhoz is adják, és alkalmas marhahús fűszerezésére. Likőrök és aromás olajok készítéséhez is felhasználható. A népi gyógyászatban antibakteriális, fertőtlenítő és emésztést elősegítő tulajdonságai miatt használják. Azon kevés fűszernövények egyike, amelyek hosszú tárolás vagy főzés során is megőrzik teljes ízüket. Emésztést javító képessége miatt gyakran szerepel a zsíros és nehezen emészthető ételek fűszerkeverékeiben.