sárgarépa (Daucus carota)
Egyéb nevek: Répa
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A sárgarépa (Daucus carota) az egyik legalapvetőbb növény, amelyet gyökerei miatt termesztenek. Mindannyian két fő elnevezéssel ismerjük - angolul carrot vagy carrot. A sárgarépa édes íze, valamint magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a világ számos nemzetének hagyományos konyhájának elengedhetetlen része. Legfőbb jellemzője természetesen intenzív narancssárga színe, amely a szem egészségének szempontjából fontos karotin pigmentet adja. Emellett sok rostot is tartalmaz, ami jótékonyan hat az egészséges emésztésre.
A sárgarépát különböző formákban és termékekben használják fel. Leggyakrabban friss formában salátákban, levesekben, grillezett ételekben vagy akár nyers rágcsálnivalóként használják. A konyhai felhasználás során is széles körben használják különféle mártások, töltelékek készítéséhez, valamint számos ételhez köretként. Gyümölcslevek és turmixok készítéséhez is használják, amelyek frissítő és egészséges tulajdonságaik miatt népszerűek. A sárgarépa lekvár is nagyon népszerű. A sütés során a sárgarépát bizonyos kenyér- vagy süteménytípusok, például a népszerű sárgarépatorta készítéséhez használják. A konyhai termékeken kívül a sárgarépát a kozmetikumokban is használják, különösen olaj formájában, amelyet regeneráló és hidratáló tulajdonságai jellemeznek. A sárgarépaolaj egyes krémekben és szappanokban is szerepel.