Rózsa (Rosa Centifolia)
Egyéb nevek: Marokkói rózsa
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A marokkói rózsa, tudományos nevén Rosa Centifolia, egy olyan növény, amelyet a sok sziromból álló, nagyméretű virágai jellemeznek, amelyek színe a halvány rózsaszíntől a világos liláig terjedhet. Északnyugat-Afrikában, Marokkó és Algéria régióiban őshonos, innen származik a faj neve is. A rózsa intenzív illata miatt népszerű, amely az egyik legjellemzőbb az összes rózsa közül. Ez a tulajdonsága a parfümkészítésben is nagyon népszerűvé teszi.
A rózsát elsősorban a kozmetikai iparban használják. Számos különböző termék összetevőjeként széles körben használják, legyen szó bőrkrémekről, tonikokról, szappanokról, samponokról, olajokról vagy különböző dekoratív kozmetikai termékekről. A csipkebogyó a bőrre gyakorolt gyógyító hatásáról ismert, köszönhetően antioxidáns hatásának, amely segít a sejtek helyreállításában és a bőr megnyugtatásában. Magas C-vitamin-tartalma miatt e vitamin természetes forrásaként is használják. A parfümkészítésben nagyra értékelik intenzív illatát, és ez a rózsa az egyik leggyakoribb összetevője a különböző parfümöknek. Ezenkívül rózsavizet vagy illóolajat is készítenek belőle. A marokkói rózsát különböző teák készítéséhez is használják, és nem utolsósorban az élelmiszeriparban, különösen az édesiparban különböző sütemények és édességek előállításához.